Khasiat,
kebaikan dan manfaat susu kambing. Susu kambing kaya dengan protein, enzim dan mengandungi
faktor antipenuaan, antiarthritis serta antibarah.
Susu
kambing mengandungi antibodi merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah,
penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal dan ulser
perut. Ia turut membantu pembentukan tulang dan gigi.
Susu kambing merupakan khasiat terpenting dalam proses pembentukan dan
pertumbuhan jaringan tubuh manusia. Kandungan protein dalam susu kambing adalah
hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada dalam susu lembu.
Susu
kambing tidak mengandungi jenis protein (alpha-casein protein % beta-casein
protein) yang menyebabkan alahan seperti yang terdapat dalam susu lembu.
Protein
yang terdapat dalam susu kambing mengandungi 22 asid amino termasuk 8 jenis
asid amino yang penting untuk perkembangan sel otak dan sistem saraf.
Amat
penting dalam pembentukan sel darah penawar racun (detoksifikasi-bahan kimia
berbahaya yang masuk ke dalam tubuh serta membina protein dan enzim (otot,
sendi, organ dan pundi yang diperbuat daripada protein).
Gabungan
kalsium dan fosforus suatu komponen penting membentuk struktur dan kekuatan
tulang serta beberapa fungsi tubuh yang lain.
Kandungan kalsium dan fosforus dalam susu kambing hampir sama dengan susu ibu
dan melebihi daripada dalam susu lembu.
Kesuburan
wanita dan lelaki juga sangat membantu jika anda amalkan susu kambing. Dengan
rutin harian meminum susu kambing, kesuburan wanita dan lelaki normal mampu
menambahkan hormon, mengktifkan dan menguatkan sperma, merangsang rahim dan
memanaskan organ pembiakan.
Susu
kambing mempunyai sifat alkali yang mampu membantu memaksimum penyerapan zat
dalam badan dan menurunkan kadar asid dalam darah. Ia juga boleh
meningkatkan daya imunisasi badan dan menyahkan toksid didalam darah kita.
No comments:
Post a Comment