Masakan umbut biasanya dijadikan hidangan istimewa di majlis kenduri kahwin. Umbut biasanya digulai atau dibuat acar.
Umbut juga boleh dimakan mentah, Rasanya kelat manis, berlainan mengikut jenis pokok.
Umbut ialah bahagian pangkal pucuk batang pokok
jenis palma seperti kelapa, pinang, kelapa sawit, kabung, pinang, nipah dan
lain-lain. Umbut adalah bahagian batang yang masih lembut dan boleh
dimakan.
Memandangkan ia bahagian yang boleh dimakan, bahkan
sedap pula, maka banyak orang sanggup bersusah payah untuk mengumbut
(mengambil) umbut.
Proses mendapatkan umbut ialah memotong batang yang
masih ditutupi pelepah. Umbut lembut terdapat di dalam bahagian yang masih
ditutupi pelepah.
Bahagian lembut itu bakal menjadi keras apabila pelepah telah
berkembang dan menjadi batang matang apabila pelepah telah gugur.
No comments:
Post a Comment