Friday, 5 July 2024

UMBUT HIDANGAN ISTIMEWA KENDURI KAHWIN

 
Masakan umbut biasanya dijadikan hidangan istimewa di majlis kenduri kahwin. Umbut biasanya digulai atau dibuat acar. 

Umbut juga boleh dimakan mentah, Rasanya kelat manis, berlainan mengikut jenis pokok. 

Umbut ialah bahagian pangkal pucuk batang pokok jenis palma seperti kelapa, pinang, kelapa sawit, kabung, pinang, nipah dan lain-lain. Umbut adalah bahagian batang yang masih lembut dan boleh dimakan. 

Memandangkan ia bahagian yang boleh dimakan, bahkan sedap pula, maka banyak orang sanggup bersusah payah untuk mengumbut (mengambil) umbut. 

Proses mendapatkan umbut ialah memotong batang yang masih ditutupi pelepah. Umbut lembut terdapat di dalam bahagian yang masih ditutupi pelepah. 

Bahagian lembut itu bakal menjadi keras apabila pelepah telah berkembang dan menjadi batang matang apabila pelepah telah gugur.



No comments:

Post a Comment