Ayam Bismi diternak di ladang yang bersih dan dijaga rapi. Anak
ayam yang dibawa masuk ke reban sebaik sahaja menetas. Diberikan perhatian
sejak dari hari pertama.
Makanan ayam buatan Ayam Bismi sendiri tanpa bahan terlarang
dan menggunakan bahan organik. Setiap fasa anak ayam diberi jenis dedak yang
berbeza.
Pemeriksaan kesihatan juga dilakukan secara berkala oleh
pasukan doktor veterinar bertauliah. Ayam sentiasa dipastikan cukup air, cukup
makanan dan dijaga rapi semasa di dalam ladang.
Selepas 30 hari dan mencapai berat yang ideal, ayam sedia
untuk diproses mengikut syarak yang ditetapkan oleh JAKIM. Setiap ayam
disembelih oleh penyembelih bertauliah dan diproses sendiri secara manual.
Selepas dipotong dan dibungkus, ayam sedia untuk dihantar
terus kepada pelanggan.
Ayam Bismi adalah satu dakwah untuk mengajak semua umat
Islam berpegang teguh kepada "mencari yang halal itu wajib". Manakala
penyediaan makanan halal itu fardu kifayah.
No comments:
Post a Comment