Thursday 17 March 2022

KHASIAT KACANG BOTOR

 
Khasiat kacang botor telah banyak diperkatakan. Pokok kacang botor amat berguna kerana hampir semua bahagian tumbuhan ini boleh dimakan seperti bahagian lenggai (buah) mudanya yang selalu digunakan sebagai sayur atau ulam.

Buah yang muda dan lembut dijadikan sayur mentah, digoreng, dibuat kerabu atau jenis makanan lain dan ia mempunyai rasa yang hampir sama dengan pucuk asparagus.

Bunga kacang botor pula sering digunakan untuk mewarnakan beras dan pastri.

Daun muda boleh dimasak sebagai sayur daun dan rasanya hampir serupa dengan daun bayam. 

Ubinya yang mempunyai perisa seperti kacang tanah boleh digunakan sebagai sayur berubi dan ia hampir serupa dengan ubi kentang.

Akar pokok ini lebih kaya protein berbanding ubi kentang.

Biji yang masak telah diiktiraf sebagai makanan yang berkhasiat kerana mengandungi banyak protein seperti kacang soya. Biji kacang botor boleh diproses seperti kacang soya iaitu dijadikan pelbagai produk yang boleh dimakan atau diminum. 

Daun kacang botor boleh dibuat teh dan sesuai digunakan sebagai ubat pencuci mata yang bengkak serta bisul dan kudis. Daun ditumbuk lumat dan ditampa pada bisul. 

Daun dan biji kacang botor dimasak dan dimakan untuk mengubati penyakit kulit seperti bisul dan ulser.

Manakala akar direbus dan diminum untuk merawat penyakit vertigo.

No comments:

Post a Comment