Pisang lamak manis terkenal kerana kesedapan rasa dan mudah
ditanam. Ada pendapat pisang lemak manis ada nama lain seperti pisang masak
40 hari, pisang boyan, pisang mantan, pisang bulin dan beberapa nama lain.
Namun, tiada maklumat lanjut oleh Jabatan Pertanian.
Saiz pisang ini adalah bersaiz kecil seakan pisang mas, berbeza
segi ketebalan kulitnya. Pisang mas kulitnya lebih tebal dan kenyal. Kulit
pisang lemak manis biasanya melekat pada isinya, jadi sedikti sukar untuk
mengupasnya.
Ada dua pendapat mengapa pasang ini digelar pisang masak 40
hari. Pertamanya ia akan masak selepas 40 hari selepas keluar dari jantung.
Pendapat kedua kerana ia sering dijadikan jamuan ketika kenduri 40 hari arwah.
Sesuai dengan namanya lemak manis, pisang ini memang sedap kerana
mempunyai tekstur yang halus, sangat manis, lemak dan beraroma.
Llazimnya buah pisang lemak manis sesuai dimakan segar.
Selain itu boleh juga dibuat kuih, tetapi jarang-jarang dibuat pisang goreng.
Jantung pisang lemak manis kurang sesuai dimakan kerana
rasanya yang kelat.
Pokok pisang lemak manis tahan penyakit. Penjagaan agak
mudah berbanding jenis pisang lain. Ia juga lebih cepat berbuah berbanding
jenis pisang lain. Boleh dibiarkan banyak dalam satu rumpun, jadi hasilnya
berganda. Apa yang penting kawasan sekeliling selalu dibersihkan.
No comments:
Post a Comment