Radikal
bebas adalah molekul yang mengandung elektron yang tidak berpasangan. Molekul
ini dapat menyumbang atau menerima elektron dari molekul lain. Hal ini membuat
radikal bebas bersifat tidak stabil dan sangat reaktif.
Radikal
bebas mampu menyerang berbagai molekul dalam tubuh sehingga menyebabkan kerosakan
sel, protein, dan DNA, serta gangguan keseimbangan dalam tubuh.
Tubuh
terdedah radikal bebas dari alam sekitar seperti radiasi, ozon, asap rokok,
asap kendaraan, pencemaran udara, bahan kimia industri, makanan dan minuman.
Bahkan,
aktiviti badan sendiri menghasilkan radikal bebas dari proses metabolisme
penting dalam tubuh, dari berbagai tindak balas kimia yang terjadi di dalam
tubuh. Seperti ketika tubuh mencerna makanan, bernafas, melakukan aktiviti
berat dan sebagainya.
Radikal
bebas yang hanya mempunyai satu elektron akan menarik elektron dari molekul
dalam tubuh, sehingga molekul tersebut berubah menjadi radikal bebas juga. Hal
ini membuat radikal bebas bertambah banyak dalam tubuh dan menyebabkan kerosakan
sel.
Terlalu
banyak radikal bebas dalam tubuh dapat membuat tubuh mengalami stres oksidatif.
Stres oksidatif merupakan keadaan di mana jumlah radikal bebas dalam tubuh
lebih banyak daripada pertahanan antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel
akibat radikal bebas.
Untuk
mengatasi akibat buruk serangan radikal bebas, salah satu ialah dengan
mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan.
Contoh
makanan yang kaya antioksidan ialah sayur dan buah seperti tomato, brokoli,
bayam, jeruk, kiwi, buah beri serta sayuran berwarna. Selain itu antioksidan
juga diperoleh dari kacang dan teh hijau.
No comments:
Post a Comment