Sate Kajang sudah terkenal di mana-mana. Ia
dijual bukan saja di pekan Kajang, malah di tempat lain yang jauh dari Kajang,
sama ada oleh orang yang ada hubungan kekeluargaan dengan peniaga asal sate
Kajang, atau oleh orang yang tidak ada apa-apa hubungaan keluargaan dengan
mereka.
Orang yang mula-mula berjual sate di pekan
Kajang ialah Tasmin bin Sakiban yang berasal dari Jawa. Ia memulakan perniagaan
pada tahun 1917 dan dibantu oleh adiknya Rono yang datang lebih awal ke Kajang,
pada tahun1911. Mereka telah naik haji, dan kini lebih diingati sebagai Haji
Tasmin dan Haji Rono.
Ada juga maklumat yang mengatakan, selain
daripada Tasmin, ada seorang lagi penduduk Kajang yang merupakan peniaga awal
sate Kajang, namanya Wak Jono Darmon atau namanya setelah haji, Haji Mohamad
Noor. Bagaimanapun, perniagaan satenya kemudian diserahkan kepada anak
lelakinya Wak Bagong dan menantu lelakinya Rono bin Sakiban, adik Tasmin.
Antara mereka ini, Tasmin dan adiknya Rono
kemudiannya yang muncul sebagai pelopor perniagaan sate Kajang yang
berpanjangan dan terkemuka.
Pada masa mula datang ke Kajang Tasmin dan
Rono tidak terus berjual sate. Mereka melakukan pelbagai pekerjaan, antaranya
menjadi buruh menyangkul di estet berhampiran dan bersawah padi.
Sate yang mereka jual mereka buat sendiri
dan jual sendiri. Mereka perlu membuatnya pada tiap-tiap hari, kerana pada masa
itu belum ada peti sejuk untuk menyimpan sate yang mereka buat.
Ada beberapa jenis sate yang mereka jual,
iaitu sate daging, sate ayam dan sate perut. Sate perut dibuat daripada tembusu
lembu. Sate ayam tentunya sate ayam kampung, kerana pada masa itu belum ada
ayam ternak.
Sate itu dicucuk dengan lidi, bukan dengan
buluh seperti sekarang. Sate yang dibuat oleh mereka berdua mungkin berbeza
daripada sate Jawa, di tempat kelahiran mereka, kerana sate mereka lebih besar.
Untuk kuahnya pula dikatakan kacangnya lebih banyak dan rasanya pun lebih
manis.
Tasmin dan Rono memulakan perniagaan
satenya dengan menu makanan sup dan nasi kepal atau ketupat. Sate dimakan oleh semua
pelanggan dengan mencelup sate dalam satu mangkuk kuah yang besar.
Bagaimanapun, kemudian diubah dengan memperkenalkan sate mangkuk besar dan sate
mangkuk kecil untuk setiap pelanggan.
Dengan itu, pelanggan tidak lagi berkongsi
mangkuk untuk mencelup sate. Kemudian disediakan pula mangkuk kecil dan cili
untuk pelanggan yang ingin merasa kuah yang lebih pedas.
Ketika itu Tasmin dan Rono tinggal di
Kampung Paya, di tempat yang sebelum ini jadi tapak pemancar radio Kajang.
Rumah mereka memang tidak jauh dari pusat bandar Kajang. Jadi mereka boleh
membawa sate mereka ke pekan Kajang dengan memikulnya.
Pada mulanya mereka berjual sate dengan
cara berkandar, iaitu menggunakan dua bakul khas yang dikandar, sebuah bakul
untuk tempat membakar, manakala sebuah lagi untuk kuah dan menghidangkan sate
yang telah dibakar.
Mereka berjual sate di sekitar pekan
Kajang, bermula dari kampung mereka ke rumah penduduk di kawasan itu. Mereka
akan singgah di rumah-rumah yang memanggil mereka di sepanjang perjalanan.
Kemudian mereka berhenti di pekan Kajang, di hadapan sebuah kedai kopi Cina,
Kedai Kopi Ban Seng.
Pada mulanya Rono membantu Tasmin menjual
sate secara sambilan, kerana dia masih bekerja di ladang getah, antaranya di
Estet West Country,Kajang. Rono menjalankan perniagaan sendiri setelah
mengambil alih perniagaan mentuanya, Haji Mohamad Noor.
Pada awal tahun 1940-an, Tasmin dan Rono
mula berjual sate dengan menggunakan kereta tolak, dan tempat mereka berjualan
adalah di hadapan kedai kopi Ban Seng, di Jalan Sulaiman sekarang. Sate
biasanya dihantar kepada pelanggan di kedai kopi tersebut atau dimakan di
tempat yang disediakan di keliling kereta tolak itu dengan duduk di atas bangku
kecil yang disediakan.
Mereka berjual sate mulai petang hingga ke
malam. Pada waktu malam mereka terpaksa menggunakan lampu sendiri, iaitu lampu
gasolin.
Beberapa tahun kemudian, barulah sate
mereka dijual di Medan Sate Lama di pekan Kajang, dan tidak perlu lagi di bawa
dengan kereta tolak.
Setelah mereka tua dan kemudian meninggal
dunia, perniagaan sate itu diteruskan oleh anak atau keturunan mereka.
Perniagaan Haji Tasmin diteruskan oleh anaknya Haji Amir. Perniagaan Haji Rono
pula diteruskan oleh dua orang anaknya, Haji Sidek dan Mohamad Salleh.
Setelah Haji Amir meninggal dunia,
perniagaannya diteruskan oleh menantunya Haji Samuri bin Juraimi, yang juga
pangkat anak saudara kepada Haji Tasmin.
Sumber: Bandar Kajang
Gambar - sumber internet
No comments:
Post a Comment